Publicaties in de media over zonnen
Zonnebank weer helemaal terug!
12-05-2010 Zonnebank weer helemaal terug! Algemeen Dagblad De angst voor huidkanker duurde niet lang. Consumenten gaan gewoon weer onder de zonnebank. Nu wil de sector juist benadrukken hoe gezond het is om onder de zonnebank te gaan
Lees HIER het hele artikel uit het AD
04-11-2009 Landelijke advertentiecampagne wijst op veilige Europese normen Zonnestudio's zetten onjuist beeld over zonnebanken recht
SVZ heeft op 4 november jl. met een paginagrote advertentie in de landelijke ochtendkranten actie ondernomen tegen het beeld over zonnestudio's dat deze zomer is ontstaan door misleidende en onjuiste berichtgeving over de risico's van zonnebanken. Voor zonnebanken gelden veilige Europese normen. Consumenten op verkeerde been gezet
In juli jl. meldden kranten en radio- en TV-rubrieken dat zonnebanken zijn te vergelijken met onder meer arsenicum en mosterdgas. Dit heeft veel consumenten op het verkeerde been gezet. Wat werkelijk gebeurde, is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zonnebanken plaatste in dezelfde risicocategorie voor kanker als de genoemde stoffen. In die categorie staan ook de zon buiten en producten als bier en rode wijn. Deze producten zijn niet zonder meer gevaarlijk maar men moet er verantwoord mee omgaan: geniet, maar met mate. Dit geldt eveneens voor zonnebanken. Hiervoor pleit SVZ al jaren, samen met onder meer KWF Kankerbestrijding.
Hieronder het persbericht;
Het is weer wintertijd...
Maar u wilt de zon niet missen Want u wilt: * een goede en gezonde uitstraling * af en toe even ontspannen in zonnewarmte * profiteren van de gunstige effecten van zonlicht En dat als het u uitkomt, dus ook in de koude donkere maanden. Daarvoor wilt u op de zonnebank, want die doet hetzelfde als de buitenzon.
Maar u las of hoorde over de risico’s van zonnebanken. Deze berichten waren niet altijd even duidelijk en soms zelfs onjuist. Daarom hieronder de feiten op een rij.
Zonnebanken, de feiten; Het licht van de zonnebank heeft dezelfde effecten als het licht van de zon. Voordeel van de zonnebank is bovendien dat de hoeveelheid licht precies is te doseren wat betreft intensiteit en tijdsduur. Hierbij moeten zonnestudio’s zich houden aan strenge Europese normen die zijn opgesteld door een brede commissie van wetenschappers. De Nederlandse overheid onderschrijft deze normen en controleert de naleving ervan. De normen stellen: * Zonnebanken geven hetzelfde zonlicht (UV) af als de zon op een zomerse dag aan de Middellandse Zee * Zonnestudio's moeten iedere klant goed adviseren over een individuele zonnekuur. Hierbij horen een goede intake en bepaling van uw huidtype * Jongeren onder 18 jaar mogen niet op de zonnebank. Hun huid is dan nog in ontwikkeling en extra gevoelig voor zonlicht. (Ook buiten moeten zij dus extra voorzichtig omgaan met de zon!)
Genieten mag, maar met mate In de media zijn zonnebanken vergeleken met een aantal schadelijke stoffen. Dat is onzinnig! De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de zonnebank alleen maar geplaatst op een lijst van stoffen en producten waarmee men voorzichtig moet zijn. Daarmee zijn ze natuurlijk niet allemaal gelijk.
Op diezelfde lijst staan bijvoorbeeld ook de zon buiten (!) en bier en rode wijn. U weet het: daarvan mag u best genieten, maar met mate. En dat geldt ook voor de zonnebank... Met de zonnebank moet u verantwoord omgaan. Houd u daarom altijd aan de adviezen van de medewerkers in de zonnestudio Overmatig zonnen – en zeker verbranding – is slecht voor uw huid en vergroot op den duur de kans op huidkanker. Maar dat is geen nieuws. Wij zeggen dat al jaren, samen met onder andere KWF Kankerbestrijding.
Samenwerking Verantwoord Zonnen Veel zonnestudio’s in Nederland zijn aangesloten bij de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ). SVZ is in 1987 opgericht om verantwoord zonnen in Nederland te bevorderen, overmatig zonnen en huidkanker te voorkomen en de positieve effecten van zonlicht tot hun recht te laten komen. SVZ is een serieuze gesprekspartner voor overheidsinstanties, aanverwante brancheorganisaties, Europese organisaties, instellingen op het gebied van gezondheidspreventie en vertegenwoordigers van medische specialismen.
SVZ-studio's hanteren een strikte Code voor de Praktijkuitoefening. Daarin staan kwaliteit, veiligheid en hygiëne voor de klant centraal. Uiteraard worden hierbij de Europese normen precies gevolgd. SVZ streeft op korte termijn naar drastische verhoging van het aantal aangesloten bedrijven. Daarmee wil zij bereiken dat in zo breed mogelijke kring haar beleid van kwaliteit en veiligheid wordt gevolgd.
Bron: SVZ www.svzinfo.nl
29-09-2010 AMSTERDAM – Een frequente blootstelling aan UV-straling helpt bij aan de preventie tegen onder meer borst- en prostaatkanker. © ANP
Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Hageziekenhuis in Den Haag en het Erasmus Medical Center in Rotterdam.
De effecten van UV blootstelling zou achterblijven bij de nieuwste wetenschappelijke kennis op dit gebied.
Nederlandse wetenschappers onder leiding van Dr. Van der Rhee van het Hageziekenhuis en EMC publiceerde hierover in het magazine European Journal for Cancer Prevention.
UV-straling
Het onderzoek laat zien dat een gematigde blootstelling aan zonlicht een positieve invloed heeft op de gezondheid. In tegenstelling tot de negatieve berichtgeving over de risico’s van UV-straling, wordt in dit artikel juist over de bevorderende aspecten voor de gezondheid gesproken. Aldus Ad Brand van het Sunlight Research Forum.
Het Nederlandse onderzoeksteam heeft voor deze studie alle inmiddels beschikbare wetenschappelijke publicaties met betrekking tot UV blootstelling door zon of zonnebank bestudeerd en op waarde geschat.
© NU.nl
08-09-2009 Verstandig zonnen heb je zelf in de hand! zelfs de politiek houdt zich er nu mee bezig Elsevier
Lees HIER het voledige artikel uit de Elsevier.
« Vorige
|